Българският модел Цвета Калейнска

Българките са не само красиви, но и умни! И това беше доказано за пореден път от родния ни модел и маркетолог Цвета Калейнска (Tsvetta), която е финалист на международните бизнес награди „Stevie”. Нашето момиче е номинирано в категорията „Жени помагащи на жени“ за цялостния си принос към проекта GLOW, акроним за Girls Leading Our World – едноседмичен образователен курс, насочен към насърчаване израстването на младите жени, по изграждането на лидерски качества, умения за вземане на решения, поставяне на цели и комуникативност. 

Цвета e  родена във Велико Търново и освен български и английски говори свободно френски, испански и италиански. През 2008 година се мести в Съединените Щати, след като получава стипендия да учи тук. Четири години по-късно завършва колежа „St.Francis” с две дипломи – по маркетинг мениджмънт и международна икономика и бизнес. В момента следва магистърска степен, а през 2010 година нашумява като победителка в конкурса Мис България Диаспора САЩ. В момента година работи като стретегист-консултант по социалните мнение за международната компания Dogs Bollocks 5 с клиенти като филмовото студио Paramount, социалните мрежи Twitter и Facebook  и автомобилните компании Toyota и Audi. Цвета има и издадена книга с поезия на английски, кръстена „Flowers From Heaven”. Ето и какви ни разказа тя броени дни преди финала:

Как се случи така, че те номинираха за наградите Stevie?

Самата аз узнах, че съм номинирана едва, когато вече бяха обявени финалистите за наградата Stevie awards. Номинацията е направило едно от момичетата, с което работим от години за реализацията на Лидерска академия “ГЛОУ” и на което аз бях ментор, в периода ми на обучител в Академията. Бях изключително трогната, тъй като за мен тази номинация е знак, че лично съм допринесла за израстването на поне едно момиче!

Кога започна да се занимаваш с проекта Glow, разкажи малко повече за него?

В Лидерската академия “ГЛОУ” се включих още през 2004 година като участник. От тогава се занимавам активно с реализацията на лагера – в началото като обучител, а по-късно и като член на ръководния екип от доброволци.  Лидерска академия “ГЛОУ”, от английски GLOW (съкращение от Girls Leading Our World), е уникален едноседмичен образователен курс, насочен към насърчаване себеуважението и израстването на младите жени на възраст между 14-18 години. Обучението, което се провежда изцяло на принципа “връстници обучават връстници”, има за цел да изгради в участничките лидерски качества, умения за взимане на решения, поставяне на цели, комуникативност, да окуражи толерантното поведение, а също и да им осигури информация по проблемите, с които те се сблъскват днес и които не са включени в училищната програма. Академията е основана в България през 2000 година от доброволка на Корпус на Мира. От тогава се провежда ежегодно, като към момента над 800 момичета от цялата страна са преминали през обучението.

Коя професия ти е по-на сърце, тази на маркетолог или на модел? Защо?

Честно казано, аз не гледам на изявите си като модел като на професия, а по-скоро като на
хоби, с което мога допълнително да допринеса за популяризирането на важни послания към младите момичета. Затова често казвам, че съм маркетолог, с хоби модата.

С какво друго се занимаваш напоследък?

В последните месеци свободното си време посвещавам на няколко неща – на подготовката на серията мероприятия, посветени на набирането на средства за Лидерска академия “ГЛОУ”, които предстоят в САЩ през Декември и Януари; другото е свързано с планирането и организирането на представянето в България на новата ми книга, която излезе от печат тази година. Книгата, посветена на социалните мрежи и триковете за ефективна работа с тях, е на български език и е изцяло написана за българския онлайн потребител.

Победителите в наградите „Stevie” ще бъдат обявени на официална гала вечеря в Ню Йорк на 14 Ноември. Успех, Цвета!!!

October 2014
Media: kouzounaskitchen.com