Цвета Калейнска
11.09.2014, 11:17 (обновена 16.09.2014, 07:44)

1 от 2 снимки Назад Напред

online dating

Снимка: © Getty Images

Когато работиш на 2 работи или имаш малко свободно време, ти остават само срещи, организирани онлайн… Както в Ню Йорк, така и в София

Ако като малка се забавлявах да се подигравам на героините от “Сексът и градът”, то сега разбирам, че шоуто не е комедия, а трагедия, базирана на истински случаи.

Ню Йорк е като всеки космополитен град – предлага милион възможности за развитие, забавление, образование и прочие. Но никога преди дори и не ми беше минавало през ум, че един от най-големите градове на света не предлага едно – възможността да си намериш гадже!

Ежедневно телефонът ми буквално прегаря от обаждания. Америка обаче ме научи на културата на съобщенията, която гласи: “Ако не е важно, не ми звъни, а ми пусни SMS”, а също и така: “Не ми губи малкото ценно време в глупави разговори”, както и: “Нямам време за безсмислени разговори – прати ми едно кратко, точно и ясно SMS-че да ми кажеш за какво става дума”.

Е, вече съм върл привърженик на тренда.

Въпреки че в САЩ можеш да говориш безброй минути безплатно, никой няма време за протяжни и скучни разговори. За скучни разговори обаче не броим тези, свързани с това кого си срещнал (има се предвид онлайн) или за някоя абсолютно налудничава история за човека, с който си се запознал онлайн или пък дори за самата среща.

Защо всички намират време за такива разговори?

Отговорът е лесен – защото в Ню Йорк или си нямаш гадже (и си стара мома/ерген) или си сериен дейтър и излизаш на срещи нонстоп с хора, с които си се запознал чрез романтичен сайт или пък ти е интересно да чуеш за подобна протекла по ужасен начин среща на някоя приятелка.

Налудничаво или не, фактите са налице – на всеки мъж в Ню Йорк между 20 и 34 години се падат не една, не две, не три, а ЧЕТИРИ жени*.

Какво означава това? Че всеки млад и перспективен мъж ще ходи едновременно не с една, не с две, дори и не с четири – а с 8 красиви и талантливи жени на същата възраст. Защо 8?

Ето и нюйоркското изчисление:

– Бог е благословил Голямата Ябълка за мъжкото съсловие и едно към четири вече ти е дадено от горе. Обаче на практика съществува друго съотношение, което гласи така: от 1:4 ще има поне две жени, които вече са разбрали, че мъжът, с който се срещат, е прасе. Те насочват усилията си към търсене на индивид, по-малко наподобяващ някое четириного.

Така се появяват поне по още две мадами на мъж, които идват екстра като бонус, най-често около зимните месеци, когато всички ги е навяла самотата около Коледа и Нова Година.

С една дума- мъж да си в Ню Йорк…

Защо хората избират обаче онлайн вместо офлайн дейтинга? Отговорът пак е лесен. В Ню Йорк (както и в България) всеки работи на средно 2 работи. Това значи, че свободното време, в което може да се запознаваме с нови хора, е приблизително равно на 0 или понякога е и отрицателно число.

За да не се губи време, айфончетата предлагат апликейшъни (например Тиндър), с които с едно мърдане на пръста можеш да си избереш евентуална половинка/партньор. Или просто някой за срещи и вечери.

Слушам непрестанно за опитите на моите приятелки в България с онлайн дейтинга.

Засега трендът върлува основно из големите градове, където младите момчета/мъже и момичета/жени също имат дълги работни часове и изпитват трудност да срещнат половинки. Повечето (около студентска възраст) пък засичат вече бивши половинки по дискотеки и заведения и съответно търсят нови хора за излизане.

Само, че разликата в дейтването в Ню Йорк и в България е голяма. Ако в Америка кажеш на баба си, че си се запознал с гаджето си онлайн, тя най-вероятно ще може да назове всички онлайн дейтинг сайтове, защото и тя е в тях и активно си търси дядо.

Ако обаче кажеш на баба си в България, че си срещнал жената/мъжът на живота си онлайн, тя едва ли ще те разбере въобще.

Най-малкото, защото няма да знае какво значи “онлайн”, но също и защото няма да схване защо не можеш да си намериш някой на вечеринка или на седянка като нормалните хора.

При всеки случай онлайн дейтингът е лично решение и е нож с две остриета.

Защото може да се случи случайно да засечете работодателя си онлайн и по грешка да се свържете с него, както беше направила моя близка приятелка.

От срам, тя трябваше да смени работата си няколко месеца по-късно, но не защото е натиснала бутона за запознанство, а защото е имала неприлични снимки на сайта.

Затова – не забравяйте да се държите на ниво дори и в мрежата за запознанства – класата на една жена винаги ще е на мода. Всъщност, мъже, и за вас се отнася същото…

Поздрави от Ню Йорк,

Цвета**

*Данните са от преброяването на населението на Ню Йорк (град) през 2013 година, направени от правителството на САЩ.

**Изказаните мнения са субективни и са базирани на лични истории – на такива от приятели, познати и разбира се, градски легенди. И още един, последен съвет за безопасност: ако обмисляте среща с някои, с когото се познавате от мрежата, бъдете внимателни и винаги си организирайте срещите на публични места!

October 2014
Media: kouzounaskitchen.com