Търновката Цвета Калейнска консултира Холивуд

Tsveta (2)Като стратег за социалните мрежи на компаниите Парамаунт и Тойота работи търновката Цвета Калейнска. Тя планира как да бъде събирана нужната информация за дадено маркетингово изследване, анализира мненията в мрежата и след това, на база на получената информация, съветва клиентите си какви стъпки да предприемат за подобряване на своя имидж. Много четене и много анализиране на цифри – това правя денонощно като стратег по електронен маркетинг, защото в Америка компаниите се интересуват от резултатите на възложената работа, казва Цвета, която от година и половина работи за компанията Dogs Bollocks 5, чиито клиенти са Парамаунт и Тойота.

Цвета Калейнска е само на 26 г., завършила е Езикова гимназия „Проф. д-р Асен Златаров” във Велико Търново с френски и испански. От пет години учи и живее в Ню Йорк, така че говори свободно и английски език. През 2008 г. заминава да учи в колежа „Св. Франциск” в огромния мегаполис със стипендия. Завършила е две бакалавърски специалности по маркетинг-мениджмънт и международен бизнес и икономика с медал за отличие. Сега учи магистратура по публична администрация в Градския университет в Ню Йорк, един от трите най-добри университети там.

Цвета е спечелила конкурс за позицията стратег на Холивудските компании. Кандидатите били много, но тя изпъкнала с владеенето на чужди езици и изключително професионалния изказ, който има на английски. Говори свободно и без акцент три езика – английски, френски и испански език. Справя се много прилично с италиански и руски език. Но самата тя мисли, че ги е спечелила със силното си присъствие като личност, защото говори убедително и, защото е изключително добра в това, което прави.

Да се определи с песен – това бил въпросът, който, по време на интервюто за работа, изненадал Цвета. Но тя без да се замислили назовала песента на Едуин Колинс „Никога не съм срещал момиче като теб”. Песента разказва за силно момиче, което на практика кара лирическия герой да лази на колене пред нея. Шефовете на компанията просто се погледнали и казали на Цвета, че е наета.

Въпросът е аз дали искам да съм в някой филм или сериал, с усмивка казва Цвети, когато става дума за това дали холивудските режисьори на Парамаунт не са я поканили вече да се снима. След това допълва, че филмовата индустрия е 100% наситеност на фалш и претенциозност, на зависимости и временни върхове. И че нейната цел е да развие себе си като маркетолог и да използва ума си, защото: „Ще е грях, ако не развия тях, а разчитам на само на визия!”.

И въпреки че говори с възторг за работата си, Цвета признава, че в нея има и много трудни неща. Тя трябва да е постоянно нащрек, има много дълги работни дни… и нощи. Последния път, когато почивала за цял уикенд и не работила на Коледа, било през 2011 г. Освен всичко това, младата консултантка е длъжна постоянно да подобрява работата си. Тук просто не можеш да спреш, за да си почиваш или да се жалваш. Или побеждаваш, или системата те изхвърля, лаконично доуточнява търновката.

Благотворителността е другото, с което Цвета Калейнска се занимава в Америка. Има две големи лични каузи. Едната е свързана с набирането на средства за лидерска академия за момичета ГЛОУ, която се провежда във Велико Търново. Другата е свързана със събирането на книги на чужди езици, които след това дарява на библиотеки и читалища в България. Точно с Америка са били свързани детските мечти на Цвети. Но, когато съм е там, вече и Америка й изглежда малка. Защото Цвети е настроила очите си да гледат по-мащабно на нещата. Когато бях малка, България беше малка за мечтите ми и мечтаех за по-голямо място. Дойдох в Ню Йорк, един труден град, но започнах да чертая планове за успех в по-голям мащаб от Ню Йорк. Винаги, когато мечтая и чертая плановете си, ги правя с един размер по-големи, защото знам, че ако не достигна желания мащаб, ще попадна на следващия по големина… и така. В момента гледам към мащаб „Свят”, но всъщност съм на предното ниво, което е САЩ. Нали затова човек трябва да има мечти – за да може непрестанно да работи за тях и израства личностно посредством тях. Вярвам, че спре ли човек да мечтае и да се бори, не го чакат добри дни, споделя момичето.

През 2010 г. тя беше коронясана за Мис България Диаспора САЩ и започна кариера на модел, въпреки че е само 165 см. А преди месец пак тя вдъхнови дизайнерката на Едуард Рот да създаде колекция. Вдъхновила я с ентусиазма си да направи света едно по-добро място за живеене, с множеството дейности, които има и с това, че успява да покори всяко едно нещо, с което се заема. Сега в дрехите на дизайнерката си личи Цвета – силната жена. Няма приложен елемент от характера на българката, но следващата колекция, която търновката ще вдъхнови, ще е точно такава – с български елементи и мотиви.

Когато си ляга вечер обаче много й липсва България. За да пребори носталгията, Цвета си има иконостас, осветен в черква в Търново. Домът й липсва и, когато й се приядат бонбони „Фигаро”.

October 2014
Media: kouzounaskitchen.com