България е една от 20-те страни в света с най-ефективна школа за момичета-лидери

Академия ГЛОУ
Академия ГЛОУ © glow

Да си момиче, което е в контрол над живота и кариерата си е трендът на сезона.

Не, това е трендът на десетилетието, че дори и на века!

Ако всичките призиви на дизайнери и иконите на стила, на чело на Мария Грация Киури на Dior, не ви убедиха в това, то със сигурност тябва да хвърлите едно око на дамите от GLOW!

GLOW ( (от англ. съкращение на Girls Leading Our World, в превод Момичетата управляват нашия свят) e лидерско обучение, насочено към личностното израстване на момичета на възраст от 14 до 18 години, провеждано ежегодно във Велико Търново изцяло на английски език.

Участие в Академия “ГЛОУ” вземат 60 момичета от цялата страна, избрани след процедура по кандидатстване.

Академия Глоу
Академия Глоу© glow

В рамките на 7 дни, участничките се учат да говорят през публика, да работят в екип, да вземат решения, да избират и постигат своите цели. Те преминават и през обучителни сесии за обноски, етикет на хранене и дрескод.  Но най-важното те си тръгват по-уверени в собствените си възможности и по-мотивирани да се развиват и да променят света около себе си. Възпитаничките на Академия ГЛОУ продължават своето обучението в най-добрите университети по света и са носители на редици международни награди.

Над 1000 български момичета, за последните 16 години са преминали през животопроменящото изживяване, наречено Лидерска академия ГЛОУ

Треньорите от Лидерска академия ГЛОУ са изцяло доброволци и посвещават своето свободно време за развитието на други младежи, защото те самите са оценили как уникалното обучение в Академията е променило техния живот към по-добро. За да дадат възможност на повече млади хора, треньорите стартират и онлайн Академия ГЛОУ, в която предлагат голям брой безплатни обучения.

Цвета Калейнска
Цвета Калейнска© Zhenyu Lin

Една от най-опитните треньорки в Лидерска академия ГЛОУ е Цвета Калейнска.

Младата дама е истински пример за подражание и момиче, управляващо нашия свят – болярка, сбъдваща мечтите си зад океана, но непрестанно подкрепяща развитието на младите хора в България. През 2008-ма българката се премества от родното Велико Търново в космполитния Ню Йорк, за да продължи своето образование. Осем години по-късно и едва на 28 години, тя вече ръководи отдел на международна маркетингова компания, консултирала е фирми като Тойота, Парамаунт, Сони, Гугъл, паралелно има успешна кариера на модел и мотивационнен говорител в САЩ и е носител на международна награда за“Жени в бизнеса”.

Прочетете интервюто на Цвета, която споделя за мотивирането на младите хора, визията на жената и др.

Tи си мотивационен говорител в САЩ от вече година, а мотивираш българските момичета от цели десет години. Какво най-често казваш в своите лекции?

– Имам честта да говоря пред хиляди и приемам това като задължение да съм точна в изказванията си и именно затова не давам съвети, а просто споделям своя личен опит.  Споделям стъпките по пътя към успеха, но също така и провалите по него и какви решения съм намерила аз, за да ги превърна в нещо позитивно. За мен, мотивационните говорители по целия свят имат задачата да покажат на слушателите си, че независимо колко негативен е бил опитът им, те са намерили красивото в него и не са се отказали. Като публична личност се стремя да се свържа с младежи, които имат сходен на мен опит и то по целия свят и да ги мотивирам и окуража да следват мечтите си.

Цвета Калейнска
Цвета Калейнска© Zhenyu Lin

Трудно ли е да бъдат стимулирани съвременните младежи да бъдат активни? В дните на социалните медии и повърхностността, произтичаща от тях е изключително трудно и то по целия свят. Младите са стимулирани да бъдат по-взискателни към онлайн пространството и участието си в него, отколкото към себе си и към мечтите си. Докато преди години мечтите се мереха в образователни и кариерни успехи, в последните години успехът се измерва в брой последователи в социалните медии. Смятам, че е трудно наистина да се мотивират младите, но все още има множество от тях, които имат стремежа да променят света към по-добро. Именно затова и Лидерска академия “ГЛОУ” е изключително важна за мен и усърдно ще продължаваме да работим с участници в нея.

До колко важна е визията на една жена за успеха й?

– Визията има изключително значение – визия за целите на една жена, за постиженията й и за мечтите й. А ако ме питате за външния вид, той също има своята роля, защото, за да бъде успешна една жена тя трябва да излъчва увереност и да следва бизнес етикета по отношение на облеклото и поведението. А всичко това се учи.

Какви качества имат момичетата, които управляват нашия свят?

– Две от най-важните качества са фокус и позитивизъм. По пътя към успеха, неизменно ще има спънки, но ако успеем да се фокусираме и запазим позитивност към целта си, вярвам всичко се нарежда.

Има ли формула за успех?

– Много простичка формула – много труд, хъс и мащабни мечти. Ако прибавим и усмивки – успехът е гарантиран.

October 2014
Media: kouzounaskitchen.com